بیکاری تاثیرش را فقط بر جیب و حساب بانکی شما نمیگذارد، بلکه میتواند برای سلامتی شما نیز مضر باشد. از زمان آغاز و شیوع بیماری همهگیری کرونا از اواسط ماه مارس 2020، بسیاری از شهروندان آمریکایی شغلهای خود را از دست دادهاند. تا این لحظه که این مقاله به نگراش درمیآید، نرخ بیکاری در این کشور 11.1 درصد بوده و حدود 17 میلیون و 750 هزار نفر هم اکنون بیکار هستند. این عامل خود یک تصویر کلی ناخوشایند از وضعیت اقتصادی این کشور و به طبع سایر کشورها را ترسیم میکند. اما جدای از مقوله آسیبهای اقتصادی، بیکاری میتواند تاثیرات و هزینههای چشمگیری بر وضعیت سلامتی افراد و جامعه داشته باشد.
دکتر ریچارد سیدمن، پزشک ارشد طرح بهداشت و درمان LA Care، بزرگترین برنامه بهداشتی که تابحال به صورت عمومی در آمریکا اجرا شده است، بیان میکند: «موسسه ملی بهداشت و سلامت چندین تحقیق در طی سالها انجام داده است که تأیید میکند بیکاری میتواند بر سلامت روانی و جسمی افراد تأثیر منفی بگذارد.»
داربی فاکس، تراپیست سنین کودک و نوجوان خانواده که فعالیتش را در مناطق بزرگتر نیویورک انجام میدهد میگوید: « عوارض بیکاری در ابتدا با تاثیر بر سلامت روان فرد آغاز میشود، اما به مرور زمان تغییرات جسمی نیز بروز خواهد کرد. اگرچه اغلب سعی بر این بوده که بیماریهای ذهنی و جسمی را از یکدیگر جدا کنیم، اما حقیقت این بوده که این دو کاملا با یکدیگر همسانسازی دارند. یعنی بیماری یکی، بر دیگری تاثیر خواهد گذاشت.»
از نظر بهداشت روانی، داشتن کار مناسب و کسب درآمد کافی برای تأمین هزینههای زندگی خود و خانواده میتواند یک حس قدرتمند داشتن کنترل، هویت، یک روتین و بهتر ازهمه عزت نفس را برای فرد ایجاد کند که همه این موارد برای حفظ سلامت کلی بدن مهم میباشند.
دکتر فاکس بیان میکند: « داشتن نگرانی از بابت چگونگی حمایت از زندگی و خانواده که معمولا با از دست دادن هویت مربوط به کار نیز همراه است، میتواند باعث ایجاد استرس در فرد شود و این استرس میتواند منجر به شکلگیری طیف وسیعی از عارضههای سلامتی گشته که فراتر از مغز بوده و به سایر قسمتهای بدن آسیب وارد میکند.»
ملیسا نیتری، دانشیار بالینی دانشکده پرستاری لوئیز هرینگتون در دانشگاه بیلور در دالاس تگزاس اذعان دارد که: «این استرس میتواند به مرور زمان به عارضههای جسمانی تبدیل شود. مسائل مربوط به سلامت روان و سلامت جسم کاملا بهم گره خورده هستند، طوری که شما نمیتوانید بعنوان مثال سلامت جسمی را بدون داشتن سلامت روانی داشته باشید.»
از دست دادن حس هویت و کنترلی که اغلب با داشتن یک شغل برای فرد ایجاد میشود، به ویژه اگر فرد درآمد خود را نیز از دست بدهد، میتواند چالشهای روحی و جسمی فراوانی را ایجاد کند. به همین منوال، بیکاری باعث شکلگیری طیف وسیعی از عارضههای سلامتی خواهد شد. از جمله:
• اضطراب و افسردگی
• بی خوابی و سایر اختلالات خواب
• سردرد
• کمردرد
• بیماریهای قلبی عروقی
• فشار خون بالا
• دیابت
دکتر K. Luan Phan، رئیس بخش روانپزشکی و بهداشت رفتاری در مرکز پزشکی Wexner دانشگاه ایالتی اوهایو در کلمبوس میگوید: «بیکاری به عنوان یک عامل استرسزا میتواند منجر به مراجعات بیشتر فرد به پزشک، استفاده بیشتر از داروها و صرف روزهای بیشتری در تختخواب گردد. با این حال، از آنجا که بسیاری از افراد بیمه درمانی خود را از طریق شغلشان دریافت میکنند، با از دست دادن شغل امکان دسترسی این افراد به خدمات بهداشت و درمان کاهش پیدا خواهد کرد. این ریسک هم وجود دارد که افرادی که درآمد کمتری داشته و نیز پسانداز کمتری هم دارند، بعلت هزینههای مهم دیگر، هزینههای خدمات بهداشت و درمان را از برنامههای خود حذف کنند. حذف این هزینههای بهداشتی و درمانی و معاینات سالانه ممکن است به صرفه جویی در هزینهها کمکی کرده باشد، اما نتایج و مشکلاتی که بعدها برای سلامتی فرد بوجود خواهد آمد را نمیتوان چشمپوشی کرد.»
به همین روال، کاهش هزینههایی که قبلتر برای داشتن تحرک و ورزش و تقویت سلامتی خود میکردهاید، ممکن است در هزینههای آتی شما کمکی کرده باشد اما اینگونه اقدامات که برای سلامتی فرد مهم میباشند، بعدتر تاثیر خود را خواهند گذاشت. همچنین خوردن غذاهای نیمه آماده و بستهبندی شده یا فرآوریشده به صرفهتر از غذاهایی درمیآید که مواد پختش را خودتان بطور جداگانه تهیه کرده باشید. در این مواقع که هزینهها اهمیت دارد، این کار صرفهجویی در هزینه به نظر میرسد، اما مصرف غذاهای فرآوری شده در درازمدت تاثیر خودش را بر سلامت شما خواهد گذاشت.
در برخی از افراد، بیکاری و چالشهای بعدی که بخاطر شرایط روحی به وجود میآید میتواند منجر به شکلگیری رفتارهای پرخطری مانند افزایش مصرف الکل و سیگار گردد. دکتر سیدمن بیان میکند: «خود مقوله استرس و اضطراب به کنار، اما اگر این دو با رفتارهای پرخطر نیز همراه شوند میتوانند تاثیرات منفی و مخربی بر سلامت جسمی فرد بگذارند. حال اگر همین مصرف زیاد الکل با سیگار کشیدن همراه باشد، فرد میتواند درمعرض سایر بیماریها مانند سرطان و عارضههای کبدی قرار گیرد.»
جدای از شرایط اقتصادی کنونی، فقیر بودن حتی در بهترین زمان اقتصادی، برای سلامتی فرد مضر خواهد بود. دکتر سیدمن خاطر نشان میکند که: «یكی از محققان دانشگاه كالیفرنیا سانفرانسیسكو میگوید كه وضعیت اقتصادی و اجتماعی، قدرتمندترین عامل در تعیین نرخ بیماری و مرگ در یک جامعه میباشد. هرچه میزان درآمد فرد کمتر باشد، خطر پیامدهای بهداشتی آن نیز بالاتر خواهد بود.»
وی میافزاید: «این اثرات به صورت کمی درآمدهاند. بررسیهای صورت گرفته در پروژه نابرابری سلامتی نشان میدهد که افراد ثروتمند آمریکایی 15 سال بیشتر از افراد فقیر عمر خواهند داشت. با وجود همهگیری ویروس COVID-19 در ایالت لس آنجلس و بررسیهای صورت گرفته در این کلان شهر، نتایج مشابهای را بدست آوردهایم. نتایج در تاریخ 8 ژوئیه نشان میدهد که میزان مرگ و میر برای کل ایالت در 100000 نفر، 33 مورد بوده است. اما همین نرخ، برای کسانی که در مناطق فقیرنشین زندگی میکنند، 74 مورد در 100000 نفر میباشد.»
در طی این همهگیری، بسیاری از کارگران کم درآمد و کسانی که شرایط زندگیشان در خط فقر یا نزدیک آن میباشد به احتمال زیاد شغل خود را با نرخ بالاتری نسبت به افرادی که درآمد و شغل بهتری دارند از دست میدهند، و این به این معنی است که افراد زیادی از عواقب طولانی مدت سلامتی ناشی از، از دست دادن شغل خود و عدم امنیت مالی رنج خواهند برد.
جای گفتن باقی نمیگذارد که از دست دادن شغل و درآمد میتواند به یک موضوع مهم بهداشت و سلامت فردی تبدیل گردد، اما مواردی نیز وجود داشته که درحین اینکه بدنبال فرصت شغلی بعدی خود هستید، میتوانید برای محدود کردن تأثیرات بیکاری بر سلامتی خود انجامشان دهید.
وضعیت مالی خود را با دقت بررسی کنید: دکتر Phanمیگوید: «بررسی عادتهای خرجکردها و هزینههایتان برای از بهمریختگی در آوردن این هزینهها، و اینکه از کجا و چگونه این پول از حساب بانکی شما خارج میشود، میتواند در بررسی و تنظیم مجدد برنامههای مالیتان کمکرسان باشد. شاید بتوانید با این بررسی دقیق و حذف هزینههای غیرضروری هزینههای نیازهای ورزشی یا مراقبتهای درمانی و بهداشتی خود را مجددا تامین کنید. اولویتبندی در مورد سلامتی و فعالیتهایی که برای سلامت شما مفید میباشد، در لحظهای که شما در تلاش برای حل این مشکلات هستید دشوار به نظر میرسد، اما حمایت از پروسه درمان و سلامت خودتان در حال حاضر بهتر از خرجهایی است که ممکن است بعدا روی دستتان بگذارد.»
به کاری که همیشه علاقه داشتید آن را انجام دهید فکر کنید: دکتر نیتری توصیه میکند، که میتوان از همین دوران بیکاری به کارهایی که همیشه دوست داشتید انجامشان دهید فکر کرده و وضعیت آنها را بررسی کنید و فرصتی برای یادگیری یک مهارت جدید و افتادن در یک مسیر جدید را برای خودتان فراهم کرده باشید. شاید وقت آن باشد که در رشته تحصیلی که همیشه میخواستید در آن تحصیل کنید ثبتنام کنید. شاید با کمی تلاش و بررسی بیشتر بتوانید بورسیه و وامهای لازم برای ادامه تحصیل خود را فراهم کنید. بعلاوه درحین این پروسه به عنوان یک دانشجو میتوانید به بیمه درمانی نیز دسترسی داشته باشید. دکتر نیتری میگوید: «همه افراد نمیتوانند یک تغییر و پیشرفت بزرگ شغلی برای خود ایجاد کنند، اما برای برخی این یک شانس و گزینه پیشرو است و از مواردی است که در صورت دستیابی نباید به راحتی از کنار آن گذشت.»
سعی کنید تحرک داشته باشید: همیشه بهتر است در مواقعی که بیحال هستید و احساس خوبی ندارید، کمی تحرک و ورزش کنید. دکتر فاکس میگوید که در این مواقع حتی با یک پیادهروی ساده و آهسته میتوان عملکرد مغزی را از نو تنظیم کرد. بنابراین تمرین یا ورزشی را درنظر بگیرید که از انجام آن لذت میبرید و یک برنامه منظم برای انجام آن بریزید. اینکه بخاطر از دست دادن شغلتان روتینهای همیشگیتان نیز بهم بخورد مشکلی معمول در این زمنیه است. بنابراین برای جبران روتینهای از دست رفته، برای پیادهرویهای روزانه، دویدن، شنا کردن، دوچرخه سواری، کلاسهای رقص یا هر فعالیت دیگری که حال شما را بهتر میکند، برنامهریزی داشته باشید. بهانه نداشتن هزینه کافی برای داشتن این گونه ورزشها را نیاورید! لازم نیست یادآوری کنیم که پیادهروی و دویدن رایگان هستند! اگر فکر میکنید که محله زندگیتان جای امنی برای پیادهروی نیست، مکانهای سربسته مثل مراکز خرید را برای داشتن این تحرک انتخاب کنید. از آن بهتر که صدها ویدیوی آموزشی و اپلیکیشنهای ورزشی وجود داشته که به شما کمک کرده تا با استفاده از حداقل امکانات موجود، بیشترین تحرک و بازدهی را برای حمایت از سلامتی خود بدست بیاورید.
مدیتیشن و مراقبه را تمرین کنید: انجام تمرینات ذهن آگاهی روزانه یا یک تمرین مدیتیشن میتواند در کاهش استرس ناشی از بیکاریتان کمکرسان باشد. طبق بررسیهای صورت گرفته، انجام مدیتیشن و مراقبه آن هم فقط برای 5 یا 10 دقیقه در روز باعث کاهش سطح استرس بدن گشته و پیامدهای خطرناک ناشی از عارضههای سلامت فردی را کاش میدهد. در این زمینه هم صدها منبع رایگان از فیلمهای آموزشی و اپلیکیشنها و مقالات و غیره بصورت آنلاین وجود داشته که به افراد تازه وارد در این زمینه و برای شروع کمک خواهد کرد.
ارتباطات اجتماعی خود را بیشتر کنید: اگرچه این روزها به خودی خود قرارهای ملاقات حضوری بخاطر ویروس کرونا مشکل میباشد، اما با این حال سعی کنید با رعایت تمام نکات بهداشتی با دوستان و همکاران قدیمی خود مجددا ارتباط گرفته تا بتوانید حمایتهای اجتماعی و اخلاقی با آنها برقرار کرده و حتی بتوانید فرصتهای بالقوه کاری برای خود ایجاد کرده باشید. با ارتباط گرفتن با اطرافیان حتما از طریق واسطه با افراد جدید آشنا خواهید شد و شاید درحین همین مراودات و مکالمهها، موقعیت شغلی جدیدی برایتان فراهم شود.
برای خود هدفی مشخص کنید: حتی اگر در این اوضاع اقتصادی توانستید کاری تمام وقت یا نیمه وقت هرچند متفاوت با حرفه و شغل قبلیتان و متفاوت با چیزی که متصور بودید پیدا کنید، آن را دو دستی چسبیده و آن را به چشم موقعیتی ببینید که شما را موقتا از این بیکاری درآورده و یک روتین کاری و فکری جدید به همراه انگیزهای برای حرکت به جلو را برای شما ایجاد خواهد کرد. حتی گاهی اوقات نیازی نیست که این روتین حتما پیدا کردن کار باشد. شاید نشان دادن حمایت داوطلبانهتان به اطرافیان خود راهی برای یافتن افراد و ارتباطات جدید و هدف، همگی در راستای یک هدف بزرگتر باشد.
داشتن تغذیه سالم را در اولویت قرار دهید: البته واضح است که تهیه و پخت غذا از مواد خام تهیه شده نسبت به غذاهای فرآوریشده و نیمه آماده گرانتر درمیآید، اما هنگام برنامهریزی برای داشتن تغذیه سالم، کیفیت را مورد توجه قرار دهید و نه کمیت. حتی میتوانید اتاقچهای مجاور آشپزخانه برای نگهداری ظروف و مواد غذایی خام را درنظر بگیرید.
از مصرف الکل و دارو خودداری کنید: در زمان بیکاری، بعلت اینکه دیگر لازم نیست صبح روز بعد بیدار شده و برای کار آماده شوید، مصرف الکل و یا حتی مسکنها و خواب آورها امری ساده و طبیعی بنظر خواهد رسید. اما دکتر سیدمن توصیه میکند که تا حد ممکن از این رفتارهای مخرب پرهیز کرده و به همان روال همیشگی مراقبت و مدیریت سلامت خود پایبند بمانید.
کمی به خود زمان دهید: اگرچه در این شرایط پیش آمده شما ممکن است سعی در برگرداندن روال قبلی خود داشته باشید، اما دکتر سیدمن یادآور میشود که بهتر است کمی به خود فضا و زمان بدهید. اینکه با شرایط بوجود آمده و فاصله گرفتن از کارتان خود را وفق دهید، برای سلامت روان و کاهش سطح استرس فردی مهم میباشد. بنابراین در اینگونه شرایط به خودتان از نظر فکری کمی استراحت دهید. دکتر نیتری توصیه میکند: «شرایط کنونی شما که بخاطر بیکاری ایجاد شده، به میزان مناسب خود از غم و اندوه، به فکر فرو رفتن و انرژی گذاشتن نیاز خواهد داشت، ولی نه بیشتر از حد خودش. موقعی که زمانش گذشت شما نیز از آن بگذرید و به فکر پیشرفت باشید.»
ذهن خود را هوشیار نگه دارید: وضعیت جهان و اقتصاد جهانی به سرعت در حال تغییر بوده و نوع شغلی که قبلتر انجام میدادید امکان دارد دیگر با شرایط کنونی اقتصادی و نیاز بازار همخوانی نداشته باشد. دکتر Phan توصیه میکند که با این وجود سعی کنید رزومه خود را تقویت کرده و دنبال روشهای خلاقانه دیگر برای بهتر کردن رزومه کاریتان باشید تا فرصتهای کاری دیگر نیز برای شما پیدا گردد. همچنان درجستجوی کار باشید. از تلاش خسته نشوید. سعی کنید در مرحله اول دنبال شغلی در حیطه کاری خودتان باشید، سپس گزینههای شغلی کوتاه مدت دیگر را نیز درنظر داشته باشید.
به دنبال کمک باشید: دکتر سیدمن اذعان دارد که با توجه به وضعیت اقتصادی کنونی، یافتن کار جدید برای افراد به نسبت قبل زمان بیشتری خواهد برد که به نوبه خود خطر پیامدهای بهداشت روان را در پی خواهد داشت. بهتر است در این مواقع افراد به دنبال کمکهای حرفهای باشند، و اکثرا هم همینطور میباشد. بر اساس وضعیت کنونی و گزارشاتی که دریافت میشود، در آمریکا حدود 40٪ از افراد برای اولین بار است که از بانکهای غذایی درخواست کمک میکنند. این روزها انبارهای غذایی میتوانند هر آنچه را برای داشتن یک وعدههای غذایی با کیفیت و تازه نیاز است را برای افراد نیازمند فراهم کنند. شما نیز میتوانید بسته به شرایطی که دارید، با دوستان یا یک مشاور در زمینه کمک گرفتن مشورت کرده و درمورد چگونگی توسعه مهارتهای سالم صحبت کنید.
به آینده امیدوار باشید: حفظ و تقویت سلامت روانی در یک دوره بیکاری امری مهم میباشد، زیرا به محض پیدا کردن یک موقعیت شغلی جدید، روحیه و سلامت جسمی شما برروی بازدهی شما تاثیر مستقیم خواهد داشت. دکتر Phan میگوید سعی کنید که حتی در این شرایط سختی که سپری میکنید، برای موارد مثبت زندگی خود قدردان و سپاسگزار بوده و به آینده امید داشته باشید.
پینوشت:
این مطلب که با عنوان "Health Effects of Unemployment" در ماه جولای 2020 توسط Elaine K. Howley در وبسایت usnews منتشر گردیده است، توسط تیم تولید محتوای آنآموز جمعآوری و ترجمه شده است.
وبسایت آنآموز این مقاله را با عنوان “اثرات بیکاری بر سلامتی” در تاریخ 26 مرداد 1400 و با ترجمه آقای محمد کفائی منتشر کرده است.